Градоначалникот г. Беџети е поканет да учествува на светскиот самит на градоначалници во Луцерн, Швајцарија, Домаќините му дадоа „швајцарски пасош за демократијата“.

Градоначалникот г. Беџети е поканет да учествува на светскиот самит на градоначалници во Луцерн, Швајцарија, Домаќините му дадоа „швајцарски пасош за демократијата“.

Вчера во Сарај престојуваше г. Бруно Кауфман од Швајцарската фондација за демократија со цел да му ја пренеси поканата на градоначалникот на Сарај г. Блерим Беџети за учество на Глобачниот форумот на директна демократија, најголемиот состанок во светот посветен на партиципативната и директна демократија, кој ќе се одржи од 21 до 25 септември 2022 година, во прекрасниот град покрај езерото Луцерн, Швајцарија. Овогодинешната Светска конференција е организирана од Швајцарската фондација за демократија во соработка со Democracy International и Градот Луцерн.

Во оваа прилика г. Кауфман симболично на претседателот Беџети му го подари швајцарскиот пасош за демократија, наставно резиме на старата швајцарска претставничка демократија.