SVILLARJA

 

Gjendet në veri të Dërvendit .Ështe fshat i tipit shpërndarë ,i ndarë në di pjesë :në Svillare e Poshtme dhe Svillare e Epërme.Fjala Svillare vjen nga fjala Turke,Surdquo,që do të thotë ujë dhe sufiksit të turqishtes ndash;llar(vend me ujë).

Si ojkonim dokumentohet në pjesën e dytë të shekullit XVII,pasi nuk haset ne defteret e fundit të këtij shekullit . Sipas një gojëdhënë dervenase ,në kohën esundimit otoman ,fshati ishte pronë e disa agallarve ,si e Rufat Agës ,Jakup Agës Shaban Agës etj.Një gojëdhënë tjetër pohon se këtu kishin jetuar edhe familje jevge ,bile që kishin shërbyer si muezin ne xhamin e fshatit,për shkak të zërit të tyre muzikal.

Më tej thuhet se keta të fundit nuk ishin jevgë por kanë qenë Pomakë ,njëlloj sikur shqiptarët e Kondovës ,musliman të ardhur këtu nga Rodopet e Bullgarisë (se atje kishte pasur koloni shqiptare me emrin “Pomak”).Para 50 vitesh ketukishin jetuar edhe 3 familje maqedonase :një familje ishte ajo e Gjorgjisë dhe dy familje të tjera maqedonase me mbiemrin Çingofski .Familja e Gjorgjisë sot jetojnë në fshatin fqinjë Kuçkovë ,porse pronat e tyre akoma i kan në Svillare .Sa i përket popollatës , banorët e svillarës janë shqiptarë të ardhur nga Dibra ,Mati Kosova e nga rethi i Tetovës.