Sot në eventin “Youth community and Social Life engagement” organizuar nga ZIP Institut, Drejtori z. Agim Selami, Komuna Saraj dhe EU with YOU, kisha nderin të mirëpres Ambasodorin e Delegacionit Europian në Shkup, shkëlqesinë e tij z. David GEER.

Sot në eventin “Youth community and Social Life engagement” organizuar nga ZIP Institut, Drejtori z. Agim Selami, Komuna Saraj dhe EU with YOU, kisha nderin të mirëpres Ambasodorin e Delegacionit Europian në Shkup, shkëlqesinë e tij z. David GEER.

Falenderoj Ambasadorin për inciativën dhe kohën e ndarë për ketë event shumë të qëlluar, për të ngritur vlerat europiane dhe për të shkëmbyer mendime me rininë e komunës tonë.“I nderuar Ambasador, e nderuara rini, Komuna e Sarajit ka ndërmarë aktivitete në ideja të ndryshme dhe tash ka ardhur koha që këto vlera europiane, civilizuese dhe shumë qytetruese gradualisht të filloni ti bartni, ndërsa ne si komunë këtë qendër rinore në suaza të ligjit ta institucializojmë edhe më tepër.Shumë e rëndësishme për mua dhe për moshatarët e mij është që ju të jeni sa më aktiv dhe të jeni zë kritik për atë që ne nuk mund ta bëjmë në kohë, kështu bashkarisht të kontribuojmë për një vend dhe shoqëri më të mirë.Dua tju informoj që nga fillimi i mandatit tim, mjetet buxhetore për organizimin e aktiviteteve kulturore, artistike dhe sportive i kemi sigurar në mirëkuptim me këshillin dhe administratën komunale dhe kemi rritje të këtyre mjeteve për 10.000.000 denarëGjithkush ka një fillim në karierën e tyre, ashtu edhe un aktivitetet politike i kam filluar në moshë 29 vjeçare, kur u zgjodha deputet për herë të parë.Këtë e them për tju motivuar juve, që secili nga ju të përkushtohet në lëminë e preferuar dhe gjithë së bashku të kontriubijmë në vlerat e përbashkëta europiane.Është e pamundur që ne si komunë ti mbulojmë të gjitha sferat, prandaj jam shumë mirnjohës dhe me shumë kënaqësi pranova iniciativën për eventin e organizuar.Jam shumë krenar që kishim mundësinë ti ndëgjojmë nga afër përvojat, mendimet dhe idetë e z. GEER dhe përgjigjet e pyetjetve të parashtruara nga rinia e komunës sonë____________________________________________Денес на настанот „Младинска заедница и ангажман за социјален живот“ организиран од ЗИП институт, општина Сарај и ЕУ со ВАС, имав чест да го пречекам амбасадорот на Европската делегација во Скопје, неговата екселенција г. David GEER.Му благодарам на амбасадорот за иницијативата и времето што го дадое за овој многу важен настан, да ги подигне европските вредности и да размени мислења со младите од нашата општина.„Почитуван амбасадор, драга младина, Општина Сарај презеде активности за различни идеи и сега е време постепено да започнеме да ги пренесеме овие европски цивилизациски вредности, додека ние како општина овој младински центар во рамките на законот да го институционализираме уште повеќе.За мене и моите врсници е многу важно да бидете што е можно поактивни и да бидете критички глас за она што не можеме да го направиме на време, со што заеднички ќе придонесеме за подобра земја и општество.Сакам да ве известам дека од почетокот на мојот мандат обезбедивме буџетски средства за организација на културни, уметнички и спортски активности во разбирање со општинскиот совет и администрацијата и ги зголемивме овие средства за 10.000.000 денари.Секој има почеток во својата кариера, така што и јас ги започнав своите политички активности на 29-годишна возраст, кога за прв пат бев избран за пратеник.Ова го велам за да ве мотивирам, така што секој од вас ќе се посвети на вашето омилено поле и заедно да придонесеме за заедничките европски вредности.Невозможно е сами како општина да ги опфатиме сите области, затоа сум многу благодарен и со големо задоволство ја прифатив иницијативата за организираниот настан.Многу сум горд што имавме можност одблизу да ги слушнеме искуствата, мислите и идеите на г. GEER и одговорите на прашањата поставени од младите на нашата општина.